Bu Yazıda Neler Var?
Mobil Cihazlarda Sıcaklığı Düşürmek
Etrafımızdaki sensör sayısı hızla artıyor. Akıllı saatler ve kalp atış hızı monitörlerinden akıllı buzdolaplarına ve termostatlara kadar her şey ölçülüp izlenebiliyor. Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazları için tüm bu sensörler pil gerektirir ve çok fazla güç tüketirler.
Nesnelerin interneti (Internet of Things, IoT), fiziksel nesnelerin birbirleriyle veya daha büyük sistemlerle bağlantılı olduğu iletişim ağıdır.
ZERO projesi (IoT için Enerji Otonom Sistemleri), çevrelerindeki enerjiyi kullanan (ışık, titreşim ve ısı gibi) verimli cihazlar yaratmayı amaçlıyor.
Twente Üniversitesi Doktora öğrencisi Baver Özceylan bu konularda çalışmalar yapıyor. Çözümlerden biri mobil cihazlarda sıcaklığı düşürmek. Bir devrenin sıcaklığı arttığında, işleme faaliyetleri aynı kalsa bile, gereken enerji miktarı artar.
Küçük mobil cihazlarda, sensörler gibi genellikle etkin soğutma donanımı bulunmaz. Örneğin bir akıllı telefona büyük bir su soğutucusu entegre etmek mümkün değildir. O yüzden sıcaklığı düşürmek zordur.
Yazılım optimizasyonu
Baver Özceylan Soğutma donanımı eklemek yerine, ısı yayılımını optimize etmek için mobil cihazlara yazılım veya termal bir politika geliştirmek istiyor.
Baver Özceylan, ” Pek çok mobil cihazın kullanılabilir alan gibi kısıtlamaları olduğu için donanımı değil, yalnızca yazılımı optimize etmek istiyoruz ” diyor.
Mevcut politika bir cihazın CPU’sunun performansını sadece sıcaklık belirli bir eşiğin üzerine çıkarsa azaltır. Baver Özceylan’a göre, “Şu anda cihazlar sürekli olarak tam performansla çalışıyor ve gereğinden fazla güç tüketecekler.”
Geleceği tahmin etmek
Geliştirilen çözüm: geleceği öngören bir model. Cihaz belirli sayıda göreve sahip olduğunu biliyor ve mevcut sıcaklığını zaten biliyor. Baver Özceylan şöyle açıklıyor: “Model sürekli olarak kendisine -Bütün bu görevleri belirli bir güç yüzdesinde çalıştırırsak on saniye içinde sıcaklık ne olur – diye sorar ve performansını buna göre değiştirir.”
Şu anda Baver Özceylan, optimum sıcaklığı korumak için tüm görevleri zamanlayan bir yöntem üzerinde çalışıyor. Bu, bazı görevlerin geciktiği anlamına gelebilir.
Özceylan, ” En zorlu bölüm bu, çünkü bu gecikme kullanıcı deneyimini etkilememeli” diyor. Özceylanın çalışmalarıyla cihazların sıcaklığı düşük kalacak ve toplam enerji tüketimi düşecek.
Baver Özceylan, prof. Boudewijn Haverkort ile birlikte İletişim Sistemleri Tasarımı ve Analizi grubunda araştırmalar yapıyor. Özceylan Ankara Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Elektrik Mühendisliğinden lisans ve yüksek lisans derecelerini aldı.
Özceylan ve ekibi kısa süre önce, elektronik ekipmanların veya bileşenlerin termal analizindeki ilerlemeyi temsil eden çalışmaları ile 2019 Harvey Rosten Mükemmellik Ödülü’nü aldı.