Akıllı Yüzey nedir? Zayıf WiFi bağlantısı sizi sinirlendiriyor mu? California San Diego Üniversitesi’ndeki mühendisler, ölü ve zayıf wifi noktalarında sinyal verebilecek ve mevcut bağlantıyı iki kat daha hızlı hale getirebilecek bir “akıllı yüzey” geliştirdiler.
UC San Diego Jacobs Mühendislik Fakültesi’nde elektrik ve bilgisayar mühendisliği profesörü Dinesh Bharadia, “Bunu evinizde veya ofisinizde WiFi bağlantısını geliştirmek için bir tablo gibi duvarınıza yapıştırabilirsiniz” dedi.
Bu Teknoloji hem uzaktan çalışan çalışanlara hem de uzaktan eğitim alan öğrencilere fayda sağlayabilir. Bharadia, aynı zamanda bu teknolojinin WiFi ağlarından gelen parazitleri de azaltabileceğini söyledi.
İç mekan testlerinde, akıllı yüzey 30 metreden 45 metreye kadar genişletilmiş WiFi aralığında çalıştı. Ayrıca sinyal alan bölgelerdeki veri hızını da iki katına çıkardı. Araştırmacılar, bu teknolojinin madeni para büyüklüğündeki bir pille bir yıl dayanabilecek kadar düşük bir güçte çalıştığını söyledi.
Bharadia, “Bunu kullanıma hazır WiFi cihazlarıyla kullanabilirsiniz. Çalışması için özel ekipmanlara ihtiyacınız yok.” Dedi.
UC San Diego elektrik ve bilgisayar mühendisliği profesörü Daniel Sievenpiper: “Yüzey, geniş bir alan için erişim noktasını veya herhangi bir cihazı değiştirmek zorunda kalmadan gelişmiş sinyal avantajı sağlıyor ” dedi.
Akıllı Yüzey Özellikleri
Akıllı yüzey, 48 küçük anten içeren 10 santimetre × 30 santimetre boyutunda baskılı bir devre kartıdır. Bu antenler, yönlendirici veya erişim noktasından gelen WiFi sinyallerini birleştirerek yansıtır ve sinyallerin seyahat etmesi için tamamen yeni bir yol oluşturur. Bu yeni yol veya veri akışı, yönlendiriciden veya erişim noktasından gelen orijinal yol kadar güçlüdür.
Bharadia: “Bu teknolojinin temel özelliği, telefonunuza veya diğer WiFi bağlantılı cihaza giden ikinci bir veri akışı oluşturmasıdır. Böylece, yalnızca sahip olmadığı alanlarda bağlantı elde edemezsiniz, aynı zamanda bağlantınızın olduğu alanlarda veri hızını iki katına çıkarırsınız. “dedi.
Bu, ekibin geliştirdiği yenilikçi donanım ve algoritmalar ile mümkün olur. Her anten, gelen sinyalin veya radyo dalgasının fazını, yüzeyden yansıyan tüm dalgaların alıcıda aynı faza sahip olacağı şekilde ayarlanmıştır. Bu dalgalar daha sonra tek bir güçlendirilmiş radyo dalgası oluşturmak için birleşir.
UC San Diego elektrik ve bilgisayar mühendisliği öğrencisi Manideep Dunna :”Başlangıçta, antenler farklı fazlardan gelen sinyallerle vurulur, böylece zayıf olan veya hiç sinyal vermeyen yansıtılmış bir sinyal alırsınız. +1 ve -1 eklemek gibi. -1 fazı +1 olarak değiştirerek, sinyal gücünü artırabiliriz “dedi.
Araştırmacılar, bu düzenin konuşlandırılmasının ucuz olacağını öngörüyor. Dunna , baskılı devre kartlarının seri üretiminin her birinin 5 dolara mal olabileceğini söyledi.
Gelecekteki çalışmalarda, bu ekip birden fazla akıllı yüzeyi birleştirmenin veri hızını daha da artıp arttıramayacağını araştıracak. Bharadia, “Veri hızını üç katına daha ekleyebilir miyiz? Ve diğeri dört katına çıkabilir mi? Bunu öğrenmek ilginç olurdu.” Dedi.
Kaynak: 1- https://jacobsschool.ucsd.edu/news/news_releases/release.sfe?id=3001,
2- https://techxplore.com/news/2020-04-wi-fi-boosting-smart-surface-remote-workers.html
[wp-rss-aggregator]